Duo de Thuiskomst

Quirine van Hoek, viool en Ellen Zijm, accordeon, vormen samen sinds 2010 duo De Thuiskomst. Ze spelen een gevarieerd programma door de (muzikale-) tijden heen. Ik deze serie kunt u met ze kennismaken, want voorafgaand aan ieder stuk is een interview fragment waarin wordt gesproken over hoe het is om te spelen zonder publiek voor camera’s, wat muziek voor rol in hun leven speelt, hun ontmoeting, het samenspel, het stuk en meer.

 

meer informatie: de Thuiskomst

‘De Thuiskomst’ volgde lessen bij Stefan Hussong in Würzburg (Duitsland) en gaf concerten op tal van grote podia , zoals het Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Verder traden zij op in Fringe-programma’s van verscheidene oude muziek festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua in Brugge (België) en verschillende kamermuziekfestivals.

de Thuiskomst

Try Out

De idee was, om in coronatijd een try out te doen in het Rumpts kerkje waarbij de opnames in een livestream situatie werden vastgelegd, zonder publiek. Alleen de live stream was niet live, en het werd op geslagen om later nog te kunnen verfijnen. Er is de stukken zelf niet geknipt: die zijn live gespeeld en als zodanig gemonteerd. Op deze manier was het voor zowel mij zelf als voor het Duo een goede oefening om te zien hoe het zou gaan zonder publiek, maar wel met de druk van een livestream.

Het Rumptskerkje heeft een mooie akoestiek die heel geschikt is voor de voordracht van kleine ensembles. Daarom heb ik contact gezocht met Trompetist Bart van den Goorbergh die eigenaar is van het Rumptskerkje. Hij zag het ook wel zitten om dit concept uit te proberen, en zodoende is het ontwikkeld.

Programma

  1. Antonio de Cabezón (1510-1566): Differencias sobre el canto ‘La Dama le demanda’
  2. John Cage (1912-1992): Six melodies for violin and keyboard
  3. Gabriel Fauré (1845-1924): Après un rêve
  4. Ernest Bloch (1880-1959): Prayer
  5. Erik Satie (1866-1925): Gymnopédie nr.1
  6. Astor Piazzolla (1921-1992): Escualo

Ander werk

Nederlands Saxofoon octet
Carlos Amorales in front of his drawings
Leading Voices 2022