Carlos Amorales – I Speak No Dutch

De Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales heeft 5 jaar in Nederland gewerkt aan een project waarbij hij koren leidt met behulp van zijn tekenkunst. Het project was gericht op het proces een taal te ontwikkelen waarmee gecommuniceerd kan worden met de koren.

I Speak No Dutch gaat over de ervaring die je hebt als je aankomt op een plek waar je de taal niet spreekt en over wat het betekent om een buitenstaander te zijn. Het gaat over de barrière die taal kan zijn in communicatie en door vertaling en ook over hoe een gezamenlijke taal juist kan leiden tot verbinding.

ZIMIHC

Zijn team om hem heen zorgde ervoor dat de teksten van de liederen op de muziek werden gezet, at deden Diego Espinosa en componist Julian Lede, en Rohan Poldervaart begeleide het proces als muzikaal adviseur.

Mijlpaal in dit proces was een openbare performance van de het werk in de bibliotheek Neude in Utrecht.

Mijn taak was in een mini-docu een indruk te geven van het hele proces. Hiervoor heb ik meerdere repetitie dagen gefilmd en interviews gehouden met koorleden en opdrachtgevers, en uiteraard met Carlos zelf. Het plan is om het project ‘I Speak No Dutch’ op te nemen in de zomertentoonstelling 2024 van het Centraal Museum.

Meer informatie: https://www.zimihc.nl/specials/carlos-amorales-i-speak-no-dutch/

Ander werk

Nederlands Saxofoon octet
Leading Voices 2022
De verandering 1 van 6 portretten