4 Luik Wijkcultuurhuizen in Utrecht

Kunst in je leven is een verrijking. Kunst stimuleert de creativiteit van geest en de creativiteit in de samenleving. De kwaliteit van ieders leven wordt er beter van. De Wijkcultuurhuizen brengen de kunst in de wijk, in de buurt, tot vlak bij de voordeur en dat is kunst die laagdrempelig is.

Wijkcultuurhuizen maken programma met en voor bewoners, laagdrempelig en inclusief. Eigenaarschap is het uitgangspunt.

Cultuur 19

Mijn taak was om over een langere periode opnames te maken van de verschillende wijkcultuurhuizen in Utrecht. Hierbij waren er vier onderwerpen die belicht moesten gaan worden:

  1. Participatie
  2. Verbinden en ontmoeten
  3. Talentontwikkeling
  4. Samenwerking in de wijk

Gaandeweg de opname periode zochten we naar een vorm waarin deze beelden allemaal konden worden gebruikt. En gezien de 4 speerpunten is gekozen voor een vierluik. De samenwerking met alle betrokken partijen vond ik opvallend en fijn. Ik ervaarde een heleboel vrijheid om de opnames te maken en ook tijdens de montage waren de overleggen altijd zeer ondersteunend. Ieder cultuurhuis heeft zijn eigen programma en doelgroep maar de passie is zo herkenbaar, de liefde voor creativiteit.

Playlist

Bovenstaande video begint met de teaser en volgt door de vier delen (youtube playlist).

Er zijn veel verschillende voorstellingen en bijeenkomsten gefilmd, in heel Utrecht, Kanaleneiland, Leidscherijn, Berlijnplein, Utrecht binnenstad, ZIMHC theaters. er zitten shots in van WASBE, EuroChoir en optredens in TivoliVredenburg, interviews, een voiceover helpt de kijker door het onderwerp heen. Het geeft een heel divers beeld van hoe kunst wordt uitgedragen in Utrecht.

Uitdagingen

De uitdagingen zaten in het verwerken van al het materiaal dat ik in twee weken heb gemaakt en bovendien kwam er ook nog beeldmateriaal dat vorige jaren was opgenomen of bij evenementen was gemaakt waar ik niet bij kon zijn. Alles was even mooi en vormde een belangrijk onderdeel, maar gelijkertijd moest het wel worden ingekort en het onderwerp van iedere video worden behandeld. ‘Kill your darlings’ was een moeilijk opgave voor mij, maar wat er nu staat is wel het best passende en in overleg met de opdrachtgevers, die ook een doel hadden te bereiken met dit vierluik. Uiteraard zou ik het liefst alles willen delen van het gemaakte materiaal, maar ik had een missie en een opdracht.

Ander werk

Nederlands Saxofoon octet
Carlos Amorales in front of his drawings
Leading Voices 2022