Hans Leenders

Opdracht

Een bevriende dirigent en studiegenoot van het Rotterdams conservatorium, Hans Leenders, had me gevraagd te helpen bij het maken van concertregistraties die hij kan gebruiken voor zijn promotie (via zijn impressario). Het doel was vooral Hans zelf in beeld te hebben, zodat programma makers van van orkesten een goede indruk kunnen krijgen van zijn kunnen. Om die reden heeft hij selecties gemaakt van de opnames om als portfolio te dienen.

Er waren twee concerten waarop ik dat kon doen van: Het Brabants Orkest in het Muziek gebouw in Eindhoven en het Codarts Symphony Orchestra in de Doelen in Rotterdam. Ik heb voor beide concerten camera mensen ingehuurd omdat ik verschillende bemande camerahoeken wilde kunnen filmen.

Over Hans Leenders

Hans Leenders werd geboren in 1971 te Gemert. Hij studeerde slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde zijn diploma uitvoerend musicus in 1995. Daarnaast studeerde hij orkestdirectie bij onder anderen Arie van Beek.

Slagwerker

In 1995 kreeg hij een vaste aanstelling als slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1997 is hij verbonden als hoofdvakdocent klassiek slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium. En inmiddels is hij hoofd klassieke afdeling.

Dirigent

In 1997 ontving hij de Kersjes van de Groenekan Prijs voor jonge dirigenten, waarbij hij het Nederlands Kamerorkest dirigeerde. Daarna volgde hij masterclasses bij Ilja Moesin, Valeri Gergiev en Jorma Panula.

In 1998 was Leenders finalist van het internationaal Kirill Kondrasjin-dirigentenconcours. In 1999 werd hij assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest (RPhO), mogelijk gemaakt door de Bernard Haitink beurs 1999 die om Hans Leenders aan te kunnen stellen aan het RPHO was toegekend. Sindsdien stond Hans Leenders voor vrijwel alle Nederlandse beroepsorkesten, waaronder het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest (wereldpremière van de opera ‘Bonifacius’), het Brabants Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest.

Ook in het buitenland is Hans Leenders actief als dirigent. Hij maakte in 2002 zijn debuut bij het Orchestre National du Capitole de Toulouse. In 2003 debuteerde hij bij het Orchestre de Chambre d’Auvergne en 2004 bij het Orchestre de Chambre de Lausanne. Op uitnodiging van Valeri Gergiev dirigeerde hij in 2005 het orkest van het Mariinskitheater in Sint-Petersburg, Rusland.

Programma

De video bovenaan deze pagina bevat dit hele programma in de playlist. Via het hamburger menu-icon (rechts bovenin in de YouTube speler), kunt u rechtstreeks naar de verschillende delen.

  1. Eros Piano – John Adams’ (1947) (Codarts Symphony Orchestra)
  2. Body Mandala – Jonathan Harvey’s (1939) (Codarts Symphony Orchestra)
  3. Piano concerto – Edvard Grieg (Het Brabants Orkest) *selecties uit het concert.
  4. A Cycle of the North: Himmelen – Klas Torstensson (Het Brabants Orkest) Wereldpremiere
  5. Short Ride in a Fast Machine – John Adams (Codarts Symphony Orchestra)
  6. The Walk to Paradise Garden – Frederick Delius (1862 – 1934) (Het Brabants Orkest) *selecties uit het concert
  7. Symphony no.7 – Jean Sibelius (1865 – 1957) (Het Brabants Orkest) *selecties uit het concert

camera hulp van: Stephan Tellier, Pieter van der Kruk, Hike Kurvink

Ander werk

Nederlands Saxofoon octet
Carlos Amorales in front of his drawings
Leading Voices 2022