Werkwijze

hoe een videoproductie bij AlphaMotions in zijn werk gaat

videoproductie

De verschillende fasen

Pre-productie

Het uitwerken van het idee, tot een werkend plan. Dat en nog veel meer zit in de fase Pre-productie. Je kan best gelijk gaan draaien, maar wat maak je dan eigenlijk? Een goed plan scheelt veel werk.

lees meer
Opnames

Na de pre-productie is het tijd voor de opnames. Dat kan heel eenvoudig zijn, maar ook best complex. Denk aan op hoeveel locaties je gaat filmen, heb je een cast. En wat doet het weer of de omgeving zoals het verkeer?

lees meer
Post-productie

Na de opnames heb je de helft pas gedaan. Nu komt de montage, de correcties, de titles, de kleurcorrectie, het overleg of de proef goed is en tenslotte de oplevering op verschillende media.

lees meer
Oplevering

De oplevering van de verschillende videoproducten is veelal online. U heeft nu de gelegenheid wijzigingen voor te stellen alvorens het wordt gepubliceerd.

lees meer

fase 1

Pre productie

Aanvraag

Het begint bij de aanvraag van een klant. Hij wil een video. Wat voor een video, en waarom, voor wie, welk budget, welke inhoud, welke mensen, in welk tijdsbestek, welke doelgroep, welke boodschap, waarom die boodschap? Ik vraag altijd door. Want pas dan komt er naar boven wat de reden is en welke behoefte er is om een aanvraag voor een video te doen. Wat is het belangrijkste om te laten zien? Welke sfeer is er nodig? De context waarin de film getoond wordt, de lengte, de doelgroep,  de houdbaarheid , het budget en zo voort. Dit zijn allerlei vragen waarvan de antwoorden helpen een goede video te maken. Vooraf zijn de antwoorden dus al nodig, voordat het idee ontworpen wordt en het script geschreven.

Intakegesprek

Uit ervaring weet ik dat het uitvinden van die wensen en behoeften het makkelijkste gaat in een persoonlijk gesprek. Als er nog helemaal geen idee bestaat kan een brainstorm sessie ook veel boven water krijgen. Een brainstorm sessie heeft als doel associaties te leggen zonder de begrenzingen van budget, tijd, mogelijkheden, tijdsdruk, vooroordelen enzovoort. Op basis van alle associaties kan worden geselecteerd wat wel en niet belangrijk of wenselijk is.

Ontwerpen

Zodra die wensen boven tafel zijn, kan worden gekeken wat handig, haalbaar, betaalbaar, en nuttig of efficiënt is om te gaan doen. Dit is het begin van het ontwerp. Dus nog verder keuzes maken uit wat er zelf al was verzonnen.

fase 2

Opnames

Tijdens de opnames van een video wordt het benodigde beeld- en geluids-materiaal verzameld. En soms ook beelden die vooraf nog niet waren gepland; denk bijvoorbeeld aan wat er op een evenement voor toevalligs kan gebeuren of iets dat in het script staat maar door omstandigheden onmogelijk blijkt en een alternatief vraagt.

Er wordt op locatie gedraaid, in de studio, binnen, buiten. Interviews, en de voice-over wordt ook in deze fase opgenomen.

Draaidag

Op een draaidag worden de afgesproken scenes of situaties gefilmd. Daarvoor is vaak verschillend materiaal nodig. Denk aan verschillende camera’s meerdere lenzen. Statieven en sliders en steadicams. Maar ook artificieel licht zoals ledlampen of speciale effecten zoals een rookmachine.

Verder zijn ‘props‘ (attributen) nodig in bepaalde situaties zoals een vorkheftruck die een actie verricht, of een tafel die in stijl wordt gedekt. Iedere prop heeft een functie waarover is nagedacht en daardoor iets toevoegt aan de scene.

Crew en cast

Het kan zijn dat er figuranten zijn en een cast en soms wordt met meerdere crewleden gewerkt zoals een boom-operator (iemand die de microfoon aan een lange stok boven de scene houdt en gelijktijdig de geluidslevels in de gaten houdt.

Of denk aan iemand die zorgt voor grime en hairstyling. Tenslotte worden mensen dorstig en hongerig en zonder brandstof kan niet gewerkt worden, dus op een lange draaidag is voedsel en drinken en nodig.

Locaties

Als er op een draaidag op meerdere locatie moet worden gedraaid zal alles een keer moeten worden afgebroken en verplaatst of vervoerd en weer opgebouwd. Soms betreft het alleen een statief met een camera, en een andere keer is er ook licht, geluid en grime.
Dan is het belangrijk dat er zo efficiënt mogelijk is gepland zodat er niet mensen onnodig zitten te wachten, of materiaal niets ligt te doen tot het weer nodig is en een bepaalde scene.

Regie

De regie wordt gedaan door een regisseur en in praktijk is dat vaak een persoon die ook een andere taak heeft. Het komt vaak voor dat ik als cameraman de camera bedien en de shots plaats maar ook de regie heb om de scene goed te laten verlopen. Ik geef dan aanwijzigingen aan de crew en cast, zorg dat de set klopt enzovoort. Ik bepaal dan als regisseur of een nieuwe take van een bepaalde scene moet worden gedaan.

Montage

De bedoeling is dat het beeldmateriaal uiteindelijk kan worden gebruik in de montage. De montage is in de volgende fase, maar in de opname fase is het wel belangrijk alvast vooruit te kijken naar de montage. Vooral of alle shots er zijn, of er nog extra shots nodig zijn (zoals de ruimte zonder mensen, of ambient audio voor de sfeer en om stiltes in een interview op te vullen).

fase 3

Post- productie

Montage is het samenvoegen van beeld- en geluids-materiaal in een bepaalde volgorde zodat de boodschap op de beste manier wordt getoond. Bij montage hoort ook de audio nabewerking en de kleurcorrecties, de teksten (zoals tekst over beeld en ondertitels) en animaties.
Ondanks dat de montage een heel belangrijk deel van een videoproductie is wordt het vaak post-productie genoemd. De montage hoeft niet perse chronologisch te zijn; in film kan je juist wat je in het echt niet kan: door de tijd heen springen. Dat maakt dat de bedoeling van de film soms makkelijker te begrijpen is en dat de film boeiender blijft voor de kijker.

Steeds weer kiezen

Bij ieder shot maakt de editor de keuze: waarom gebruik ik dit shot? Waarom is het deze lengte en waarom híer tussen het voorgaande shot en het volgende shot? Een stukje beeld materiaal bestaat niet zonder de context dus wordt iedere clip vele malen in haar context afgespeeld. Zo kan je het ritme van de video bepalen en veranderen.

Audio

Montage wordt ondersteund en in grote mate ook bepaald door de muziek. Geluid en muziek helpen de kijker te snappen wat er te zien is. Soms ondersteunt het de emotie, en soms benadrukt het een overgang in tijd of onderwerp, en natuurlijk kan je geluid gebruiken of de sfeer te bepalen. Een werkplaats vol met machines is een lege boel zonder het geluid van die machines, maar je wilt het ook niet de hele tijd horen. In de montage worden daarin dus ook keuzes gemaakt.

 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal kan zijn video, film, bestaand materiaal, stills zoals foto’s , maar ook de teksten vallen eronder: want als de video tekst over beeld nodig heeft (zoals titels of uitleg)

dan moeten hierover ook keuzes gemaakt worden: welke typografie? Kleurgebruik volgens een stijlgids? Welke inhoud? Geanimeerde tekst? Wie gaat het schrijven? Moet er een vertaling komen, of een ondertiteling?

Effecten en overgangen

Met een overgang wordt bedoeld de wisseling van twee clips (videofragmenten). Een overgang zal vaak ongemerkt moeten gaan maar het kan ook dat juist de overgang die opvalt (doordat je als kijker ineens je blik moet aanpassen) de kijker geboeid houdt. Effecten zijn bijvoorbeeld een tekst op een bord in de achtergrond wat er in werkelijkheid helemaal niet echt was. Of een lensflare die er niet echt was. Dat kan in post.

Niet alles kan, maar veel is mogelijk wat ‘in camera’ niet mogelijk is. Maar het mooiste is een zuinig gebruik van overgangen en effecten. Ook hierbij wordt steeds weer bedacht: is het nodig, kan het anders, waarom zo? Om uiteindelijk tot de best haalbare oplossing te komen.

fase 4

Oplevering

Oplevering

Natuurlijk wil de klant zodra er iets te zien is weten hoe het eruit ziet. In praktijk werkt het echter niet om iedere stap te laten zien. Er wordt vooraf afgesproken hoeveel opleveringen worden gedaan en hoevaak een klant een revisie kan doen op de montage. Een revisie kan heel groot zijn doordat een heel fragment opnieuw moet worden gemonteerd, maar het kan ook eenvoudiger zijn door het vervangen van een shot voor een ander shot.

Publicatie

Als de video eenmaal klaar is en de klant is tevreden moet het natuurlijk nog bekeken worden door middel van een publicatie, of een presentatie, afhankelijk van het product, de doelgroep en het doel.

Op internet is de publicatie voor ieder platform apart: voor de website, Facebook, Youtube, Linkedin, Instagram, Vimeo, IGTV en Twitter. Dat heeft te maken met de gebruiken op die kanalen. In welke verhoudingen de video’s kunnen worden vertoond en welke functies het platform verder nog biedt (Youtube heeft bijvoorbeeld eindschermen in haar player).