Video en film

by alphamotions

videografie

Video, film en bewegend beeld

Bewegend beeld werkt. Het werkt om jezelf (je product of je bedrijf) te tonen op een unieke manier, want vrijwel iedere video is anders: maatwerk. Visual Storytelling is de term die ik graag gebruik, omdat het niet alleen om het beeld gaat, het gaat vooral om het verhaal dat het beeld vertelt.
Verrassing

Het werkt omdat mensen graag verrast willen worden zonder veel moeite te hoeven doen. Het werkt omdat je in korte tijd heel veel informatie kan communiceren – niet alleen door tekst, maar ook met geluid, tempo, sfeer en kleur. Door iets te zien kan je het langer onthouden en beter in de context plaatsen. Zoveel informatie kan je niet in een zinnetje tekst vangen.

Het is een duurzame vorm van communiceren want je kunt telkens weer iets nieuws zien of horen als je de video herhaalt. Het werkt omdat het de fantasie prikkelt, soms raakt het de emotie of het doet wat met je, je blijft erover nadenken. Het werkt omdat bewegend beeld mensen in beweging kan zetten.

Videografie

Film betekent tegenwoordig bijna hetzelfde als video, maar er zijn nog steeds verschillen.
filmisch

“Een leuk filmpje” wordt als snel gezegd over een korte video. Maar als een video er filmisch uitziet krijgt het al meer een volwassen uitstraling. Het is nog steeds geen hollywood film, of een bioscoop film maar het is dan ook geen gewone video meer.

hoe het eruit ziet

Mijn voorkeur gaat uit naar een film-achtige video met een filmisch karakter en de uitstraling van een film. Waarom? Omdat daarin volgens mij meer waarde zit en ook meer rust en daardoor meer aandacht. Ik kan enorm genieten van een goede film en daarvoor neem ik dan ook meer tijd om te ontdekken wat het me brengt.

wat het me vertelt

Maar er is meer: als een prachtige filmische video geen verhaal heeft, kan het me ook niet lang boeien. Het beeld is fijn, maar ik wil ook een lijn, een richting, een opbouw en een beweging, een echt verhaal, iets waar ik wat van kan leren. Ik wil dat een film me een verhaal vertelt.

Videoproductie: schijnbaar kalm tussen 020 en 010

overvloed aan vermaak – tekort aan tijd

Ik denk dat veel mensen dat hebben: het gemiddelde publiek is ongeduldig, als ze in de eerste 10 seconden niet geboeid zijn valt al een groot percentage kijkers af. Het aanbod is groot genoeg om gewoon verder te browsen en te zoeken naar iets dat je wel interessant vindt, of iets waar je wel naar wilt kijken.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de wereld zo vluchtig is geworden dat je niet langer dan 10 seconden mag doen om je punt te maken. Er zijn gelukkig wel veel video’s en films waar mensen veel langer naar willen kijken: omdat ze het onderwerp interessant vinden of benieuwd zijn maar het verhaal, of omdat het er fijn uitziet zodat het iets met ze doet.

Zulke video’s maken is mijn doel.