Paul Robbert Hodde portret | 📸 : Anna van Kooij
📸 : Anna van Kooij

Over AlphaMotions

 

AlphaMotions werd officieel in april 2008, toen ik bij de Kamer van Koophandel een onderneming registreerde. Maar daarvoor was het ontstaan eigenlijk al begonnen.

Ik studeerde, na het VWO in Apeldoorn te hebben afgerond, klassiek gitaar, aan het Rotterdams Conservatorium (tegenwoordig Codarts). Ik gaf tijdens mijn studie, ongeveer 60 gitaarleerlingen les en had een eigen lespraktijk en werkte  in dienst bij de SKVR (muziekschool).

In 1998 deed ik een tussenstap in de ICT. Ik werkte als software programmeur bij Pink Roccade (en nog korte tijd bij klein ander software bedrijf), totdat ik in 2008 volledig als Freelance videograaf/cameraman/editor in mijn eigen onderneming aan het werk ging. En ik heb geen moment spijt van de overstap.

Nu combineer ik de 3 onderwerpen die in gaandeweg heb onderzocht en ontwikkeld: muzikaliteit, techniek en software, en bewegend beeld. Met die combinatie maak ik creatief en artistiek werk waardoor nieuwe vonkjes kunnen overslaan.

Specialisatie

Door mijn muziekstudie heb ik altijd voorkeur gehad voor muziek-opdrachten, maar pas sinds Coronatijd is mijn focus en specialisatie ècht helemaal gericht op de cultuursector. Omdat mijn missie vooral mensen betreft, ondersteun ik ook coaches en visionairs die mensen helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben getrouwd met een praktiserend musicus en zij is ook werkzaam als zelfstandig coach.

Waarom muziek zo belangrijk is: in een video heb je drie belangrijke ‘sporen’ die je waarneemt: beeld, geluid, beweging. Muziek vertelt in mijn ogen 50% van het verhaal.  Het beeld kan bestaan uit sfeer, informatie (bijvoorbeeld tekst), actie van opeenvolgende beelden.

En daarmee ontstaat een Bewegend Beeld waarin ritme en tempowisselingen een rol spelen, net als in een muziekstuk. De emotie die muziek teweeg kan brengen is heel belangrijk om het verhaal te ondersteunen. In kunst en cultuur uitingen ligt het nog gevoeliger welke muziek te horen is, of juist niet hoorbaar is, en de kwaliteit van muziek weerspiegelt bovendien de kwaliteit van de video.

Missie

Tel daarbij op dat het maken van KUNST, een essentiële rol speelt in de uitingen van de mens (of het nu muziek of dans, schilderkunst, fotografie, enzovoort is).  Volgens mij verdient dit veel aandacht, vooral in de huidige tijd met veel onrust, snelle veranderingen en angst. Kunst heeft helende krachten. Maakt niet uit of je het zelf maakt, of ervan geniet als kijker of luisteraar of bewonderaar: het is nodig dat kunst wordt gezien en getoond. En dat is precies waarom ik zo blij wordt van mijn werk, en waarom ik er mijn missie van heb gemaakt, want ik wil daarbij helpen, met bewegend beeld.

Gearlist

 

Waar werk ik mee? Ik heb in de loop van de jaren behoorlijk wat materiaal  uitgeprobeerd en verzameld waardoor ik nu een prima set heb die licht genoeg is om (vrijwel) alles zelf te tillen, of alleen te bedienen. Ik ben in veel gevallen een one-man-band. Ik gebruik een aantal producten van hetzelfde merk omdat ik weet dat het goed met elkaar samenwerkt, en gelijk soortige resultaten oplevert.

Ik gebruik 3 cinema camera’s van Black Magic Design: de Black Magic Cinema Camera 4k.
Ik neem altijd Raw op want deze camera heeft een groot dynamisch bereik.
Er zijn natuurlijk lenzen nodig en een stroom voorziening en meestal is de camera z.g. gerigged (met een een cage en handles om vast te houden). En in veel gevallen gebruik ik een externe veld monitor.

Ik werk met Davinci Resolve van Black Magic Design. Ik vind het hele fijne software en het biedt ontelbaar veel verschillende methoden om de footage te bewerken. Ook voor de Color grading (kleuren beïnvloeding) gebruik ik deze software, net als voor FX (effecten) (Fusion) en voor audio nabewerking (Fairlight). Er zit aan een NLE (Non Linear Video Editor) een behoorlijke leercurve, voor je eenmaal alles beheerst en relatief snel met de software weet te werken, daarnaast heb je natuurlijk nog editor skills nodig, want het is uiteindelijk niet de software maar het kunstenaar dat het bedient, die het eindresultaat creëert.
Ik heb gewerkt met Final Cut Pro en Finale Cut X (gebruik ik soms nog) en met Premiere Pro en met Avid, maar voor het werk dat ik nu doe, en met de camera’s die ik erbij gebruik, is Resolve een topper.

Voor grafisch werk (bewerken van stills, verwerken van Vector tekeningen, schema’s of overzichten, thumbnails, DTP), dat in de video producties wordt gebruikt, gebruik ik Affinity Designer en Affinity Photo. Het gebeurt relatief vaak dat ik grafisch werk moet doen en ik ben blij dat ik die skills voldoende heb ontwikkeld om niet helemaal afhankelijk te zijn van iemand anders.

Ik gebruik meerdere verschillende statieven, maar de zwaarste zijn vaak het stabielste, en bieden de meest vloeiende bewegingen.

  • Manfrotto 546GB (504HD vloeistof videokop)
  • Secced S-DV6 (75AH vloeistof videokop)
  • Miller (D25 vloeistof videokop)

Daarnaast gebruik ik een stabilizer Zhiyun Moza Air2 waarop mijn camera trillingsvrij kan ‘zweven’. Filmen met de stabilizer is heel dynamisch want ik kan overal heenlopen en zelfs meerennen, maar het is ook redelijk zwaar, en niet alle shots hebben een stabilizer nodig.

Verder gebruik ik graag een slider. Ik heb een compacte korte (Edelkrone) en een 60 cm lange van Shootools. Met dit hulpmiddel maak ik een kort ‘dolly-shot’ waarbij de camera heel vloeiend links of rechts glijdt op dezelfde hoogte. Het mooie van deze shots vind ik dat de voor en achtergrond nu echtra duidelijk  worden want de achtergrond beweegt dat veel langzamer dan de voorgrond.

Voor opnamen met geluid gebruik ik de kleinmembraan condensatormicrofoons Røde (NT5 matched pair) en als richtmicrofoon heb ik de Røde NTG2. Verder gebruik ik voor interviews waarbij de persoon moet kunnen bewegen en niet bij een microfoon op statief kan blijven zitten of staan, een Røde Lavalier (2x)(dasspeld microfoon).
En tenslotte moet het ook allemaal nog worden opgenomen, en dat kan soms in camera (via een XLR kabel) maar meestal met een externe recorder van Zoom HN4 (2x) of de HN1. Deze recorders kunnen ook met hun ingebouwde microfoons worden ingezet voor audio opnames.
Om het geluid van wind in de microfoon bij buiten opnames te voorkomen gebruik in de Røde Blimp of een andere DeadWombat/windblocker. En tenslotte heb ik ook een microfoonhengel (Boompole) waarmee ik het geluid van een korte afstand kan opvangen door de microfoon vlak boven de persoon te houden, zonder dat ik zelf in het shot sta.

Voor het licht heb ik verschillende lampen met een relatief laag vermogen (een equivalent van max .100 Watt daglicht). Dit is echter wel genoeg om of interviews te belichten, maar niet om een heel podium te beschijnen. In die situaties huur ik een gaffer (licht specialist) in.

Ik gebruik daglichtlampen en LED lampen die op een variabele kleur temperatuur kunnen worden ingesteld in combinatie met Lee filter gels of een softbox zodat het licht mooi zacht wordt verspreid.

Voor streaming gebruik ik voornamelijk de video switcher van Black Magic Design: Atem Mini Pro
Maar er is nog veel meer nodig om een goede livestream te kunnen doen, maar dat hangt af van wat het doel is: wordt het echt live uitgezonden of wordt het live opgenomen en later pas uitgezonden, zijn er meerdere personen die iets moeten vertellen (een interview bijvoorbeeld) of is het een lezing.
Apparaten die vaak nodig zijn, zijn een laptop/computer die uitsluitend presentatie doet van bijvoorbeeld een video, een spreadsheet, of een desktopscreen, een computer om de Atem online mee te besturen, en uiteraard camera’s microfons, statieven en licht.

Soms zijn FX nodig, zoals een tekst over beeld – om iemands zijn naam en functie in beeld te tonen, of FX om een logo in beeld te tonen en zo heb je nog veel meer.

Een teleprompter (autocue) is een hulpmiddel voor iemand die zijn tekst niet uit zijn hoofd kan, maar het moet oplezen. Een autocue zorgt ervoor dat iemand in de lens van de camera kan kijken en via een spiegel voor de camera een tekst kan lezen die de camera niet kan zien. Je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld sleutelwoorden te ‘souffleren’. Ik gebruik mijn teleprompter in bepaalde gevallen omdat de opnames dan sneller gaan, of omdat er variabele teksten zijn (bijvoorbeeld reacties van kijkers, bij een online streaming). Het is een fijn hulpmiddel, maar de spreker moet soms ook aan het gebruik wennen, om het natuurlijk te laten klinken, en die tijd (of skill) is er niet altijd. Bij heel veel tekst heb ik soms ook iemand nodig die de tekst kan laten meescrollen met de spreker, dus dan wordt het weer een grotere operatie. Ik heb een eenvoudige lichtgewicht teleprompter waar een iets groter scherm (A4 formaat) onder past zodat je het verder weg van de spreker kunt opstellen.