Over AlphaMotions

by alphamotions
Portret Paul Robbert Hodde

muziek studie

Klassiek gitaar

Mijn naam is Paul Robbert Hodde. Na de middelbare school ben ik aan het Rotterdams Conservatorium klassiek gitaar gaan studeren. Na zes jaar studeerde ik als docerend musicus af en had inmiddels een aantal jaren een eigen lespraktijk en een gitaarschool ontwikkeld, waarvan ik kon voorzien in mijn levensonderhoud. Ik deed (onderwijskundige- en muzikale-) bijscholingen op het Alkmaars conservatorium en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

werken in dienst

Van muziek naar IT

In 1999 stapte ik over op de IT en begon als trainee bij Pink Elephant (later PinkRoccade en Getronics). Na een jaar groeide ik door als software ontwikkelaar en programmeerde applicaties in de ontwikkeltaal Delphi voor de publieke sector.

de overstap

Van IT naar ZZP

Na een klein uitstapje bij een software bedrijf voor media in Hilversum, begon ik voor mezelf als video-editor. Die werkzaamheden zijn uitgegroeid tot een volledig video productie bedrijf. Voor klanten in de het bedrijfsleven en in de gemeenten heb ik vele producties gerealiseerd. Vaak vanaf het begin (idee) tot aan de implementatie in communicatie strategieën.

Ik kan wel zeggen dat  video-, of filmproducties maken, voor mij de ideale combinatie is van Muziek – Techniek – Creativiteit.

Ik heb inmiddels met heel wat montage programma’s gewerkt waaronder Premiere en Avid en Final Cut Pro (FCX). Momenteel werk ik voornamelijk in Davinci Resolve met RAW beeldmateriaal. Ook qua camera’s is er een snelle ontwikkeling geweest de laatste jaren die bijna niet is bij te houden.

DaVinci Resolve logoAudio registreren is  eigenlijk niet erg veranderd, behalve dat de opname apparatuur kleiner wordt en de software steeds geavanceerder.

Mobiliteit speelt bij mij een belangrijk rol. Ik loop evengoed met een boel gear rond tijdens een opname. Mijn favoriet is een tijd lang de slider geweest (een soort korte dolly track, zie foto links), maar de Gimbal die ik daarna ook aanschafte heeft nog meer dynamische mogelijkheden. Alle hulpmiddelen hebben ook een nadeel, dus vaak laat ik het afhangen wat ik meeneem van de productie-eisen en het soort shots dat ik nodig heb.

producties

Opdrachten

De opdrachtgevers variëren van particulieren tot gemeenten en bedrijven en organisaties. Mijn muzikale achtergrond en opleiding zet ik in bij de creatie van de films, omdat beeld het best met geluid of muziek wordt ondersteund.

Mijn opdrachtgevers komen uit diverse sectoren bijvoorbeeld de Cultuur sector (kunst en muziek), de Hippische sector, maar ook  Citymarketeers vroegen me om te filmen voor een stad.

De muziek bepaalt in belangrijke mate de sfeer van een video of film. Deze rol wordt helaas vaak onderschat, maar krijgt mijn aandacht uiteraard uitgebreid. Ik geloof dat ongeveer 50% van een verhaal in bewegend beeld door goede muziek wordt verteld.